26.8.2011

Marjamatkat-näyttely Salon taidemuseo Veturitalliin

Salon taidemuseossa tänä syksynä toteutettava kansainvälinen näyttelytapahtuma Halikonlahti Green Art III: Ravintoketjuissa koostuu taideteoksista ja -tapahtumista, jotka käsittelevät ravinnontuotantoon ja maankäyttöön liittyvää politiikkaa sekä ravintoketjuja, energiaa ja jätteitä. Tämä näyttely on Halikonlahti Green Art -trilogian päätöstapahtuma. Näyttelyn kuraattoreja ovat Tuula Nikulainen ja Ulla Taipale. Sen ovat tuottaneet yhteistyössä Salon taidemuseo Veturitalli, Salon kaupungin ympäristötoimi ja Aurinkoinen tulevaisuus ry.

19.7.2011

Tervetuloa kaikki tekemään kokkaamalla politiikkaa yhdessä

Lek Yimprasertin (Migrant Worker's Union Thailand)
Maria Huhmarniemen (Marjamatkat - Berry Tours)
Mikko Lipiäisen (taideyhteisö Hirvitalo)
ja Rikun
kanssa!

Tule keskustelemaan marjanpoimijoiden oikeuksiin liittyvistä näkemyksistäsi ja osallistu samalla kokkaamaan sekä syömään uutta, eksoottista ja raikasta suomalais-thaimaalaista salaattia!

20.5.2011

Marjamatkat näyttely avautuu Arktikumiin!

Marjamatkat-näyttely tarkastelee marjanpoimintaan liittyviä muutoksia Lapissa paikallisen poiminnan ja ulkomaalaisen työvoiman näkökulmista. Näyttely taustoittaa ja avartaa aiheeseen liittyviä keskusteluja. Se sisältää tietoa marjoista ja marjastuksesta, dokumentointia thaimaalaisten marjastajien työstä sekä ilmiöitä käsitteleviä nykytaideinstallaatioita. Näyttely on esillä kesäkauden (26.5.–16.10.2011).

Laura Junka-Aikion yhdessä Antti Aikion kanssa työstämä valokuva- ja videoteos Päivä turistina (The Tourism Day) tuo esille thaimaalaisten marjanpoimijoiden ja suomalaisten välillä vallitsevia valtasuhteita hyödyntäen vieraanvaraisuuden ja turismin käsitteitä. Samalla teos purkaa vastakkainasettelua ja ottaa kantaa marjanpoimijoiden juridiseen asemaan Suomessa.
– Turismi leimaa suomalaisten ja thaimaalaisten suhteita. Suomalaiset käyvät Thaimaassa lomalla ja ihastelevat paikallisen kulttuurin vieraanvaraisuutta. Thaimaalaiset poimijat puolestaan tulevat tänne turistiviisumilla ja ilman työsopimuksia, joten he ovat yksin vastuussa marjamatkoihin liittyvistä valtavista taloudellisista ja terveydellisistä riskeistä, Junka-Aikio kertoo. <

Aikiot palkkasivat syksyllä 2010 kaksi thaimaalaista marjanpoimijaa, Nit ja Prakop Takosrin, turisteiksi, joille he esittelivät Rovaniemen nähtävyyksiä. Päivä dokumentoitiin yhdessä otetuilla valokuvilla, jotka ovat nyt esillä Arktikumissa ja osana myös Nitin ja Prakopin kotialbumia. <
– Thaimaalaiset marjanpoimijat viettävät täällä useita kuukausia, mutta heidän ja paikallisväestön välille ei pääse muodostumaan juuri minkäänlaisia kohtaamisia. On vain marjoja, niiden poimijoita ja globaali eriarvoisuus, jolle sekä nykyinen massaturismi että ulkomaalaisen siirtotyövoiman käyttö lopulta perustuvat, Junka-Aikio sanoo.

Maria Huhmarniemen Marjastajat (Berry Pickers) on valokuva-esineinstallaatio, joka käsittelee paikallista marjanpoimintaa ja siihen liittyviä tapoja, perinteitä, arvoja ja merkityksiä. Huhmarniemi on kutsunut osallistujiksi joukon erilaisia marjastajia ja kerännyt heiltä haastatteluja, esineitä ja henkilökohtaisia valokuvia. Niiden avulla Marjastajat rakentaa useita marjastajan muotokuvia ja esittelee palan sitä kulttuuria, jota vasten marja-alan muutoksiin liittyvät reaktiot – niin myönteiset kuin kielteisetkin – tulisi ymmärtää.

Jarno Valkosen ja Pekka Rantasen pysäyttävässä Kymmenen päivää on yhtä kuin nolla -installaatiossa havainnollistetaan tyhjien ämpäreiden avulla, kuinka paljon thaimaalaisen poimijan pitää poimia 10 päivän aikana, jotta pysyy tahdissa, jolla saa nipin napin marjamatkasta aiheutuvat kulut katettua. Ämpärit muodostavat näyttelysalin lattialle Thaimaan lipun.

Mennään marjaan (Going Berrypicking) on Arktisen keskuksen tiedekeskuksen teos, jossa vierailija voi tutustua marjastukseen menemällä konkreettisesti mustikkaan. Mustikassa punnitaan vierailijan kasvitieteellinen tietotaito. Kuka tietää, mikä on marja ja mikä ihme on puolimehevä käpy tai kerrannaisluumarja? Entä tietääkö joku, kuinka paljon tyrnimarjoja pitää syödä, että niiden c-vitamiinimäärä vastaa yhtä appelsiinia? Mennään marjaan kertoo tiedekeskusmaiseen tyyliin yllättävällä tavalla arktisista luonnonmarjoista ja niiden hyödyntämisestä.

Lisäksi näyttelyssä on esillä thaimaalaisen ihmisoikeusaktivisti-tutkija Junya Lek Yimprasertin videodokumentti Blueberry Fiasco in Sweden (2009). Videodokumentti valaisee ilmiötä thaimaalaisten työntekijöiden näkökulmasta.

Näyttelyyn liittyvä tapahtumasarja käynnistyy avajaisilla 31.5.2011 ja jatkuu syksyllä keskustelutilaisuudella. Näyttelyä ovat olleet tukemassa Suomen kulttuurirahasto, Suomen kulttuurirahaston Lapin rahasto ja Arktinen keskus